Podľa poslankyne sú za podozrivými tendrami v NSK politické obchody

25.06.2012 Nitra

Nitra 25. júna (TASR) – Kauza zmanipulovaných verejných obstarávaní v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) má korene v politických obchodoch. Myslí si to krajská poslankyňa Ľubica Burdová. Polícia za machinácie pri tendroch súvisiacich so stavbou nového sídla pre NSK, obvinila okrem štyroch podnikateľov aj podpredsedu NSK Vladislava B., riaditeľa Úradu NSK Petra N. a úradníčku Gabrielu Š. Ako dnes Burdová zdôraznila, funkcionári NSK mohli byť do kauzy iba zatiahnutí.

„Oni sú stíhaní a skutoční aktéri sedia niekde inde. Nech už niekto naberie odvahu a povie ako sa nakladá s verejnými zdrojmi. Súťažné podmienky na výstavbu nového sídla NSK boli také komplikované, že z nich bolo zrejmé, že sú ušité na mieru jedného zoskupenia. Tu mohol uspieť iba ten, kto sa podieľal aj na príprave súťaže. A zato sú stíhaní ľudia, ktorí v celom prípade nenesú ani zďaleka takú vinu, ako hlavní aktéri v pozadí,“ vyhlásila Burdová počas dnešného odvolávania obvineného podpredsedu Vladislava B.

Konkrétne informácie o údajných aktéroch, ktorí mali stáť v pozadí zmanipulovaných tendrov Burdová nemá. „Keby som mala jasné dôkazy, tak som už pred vyšetrovateľom, ale nehrajme sa tu na slepú babu a nehovorme si, že je tu všetko v poriadku. Je to proste politický obchod, všetko je politický obchod. Ja schválim tebe, ty schváliš mne. Ako sa dá dodržovať zákon o verejnom obstarávaní, v prípade, že si rozdelíme investície podľa politických subjektov? Ako môže potom prebehnúť reálne verejné obstarávanie? Áno, tu nejaká úradnícka hlava padla. Ja si osobne myslím, že pani, ktorá robila verejné obstarávanie je veľmi slušný človek a skutočne si takéto čosi nezaslúžila, ale tento systém tu takto funguje,“ zdôraznila.

Predseda NSK Milan Belica sa počas dnešného odvolávania obvineného Vladislava B. nechcel ku kauze vyjadrovať. „Toto nie je normálne a nerobí to dobré meno kraju, ale ja nechcem nejakými vyjadreniami do prípadu zasahovať,“ uviedol.

Po odvolanom Vladislavovi B. sa novým podpredsedom NSK stal Juraj Horváth zo strany Smer-SD. Kraj tak má opäť troch podpredsedov, okrem novozvoleného Horvátha je to Ladislav Kollár z SDKÚ-DS a Ladislav Marenčák z KDH. Podľa niektorých poslancov bola voľba nového zástupcu predsedu NSK zbytočná. „Nemali by sme voliť znovu tretieho podpredsedu, zvlášť ak je nominantom strany Smer-SD, s ktorou sa spája aj kauza zmanipulovaných tendrov. Stačia nám aj dvaja podpredsedovia,“ vyhlásil krajský poslanec Béla Halász z SMK.

Podľa Burodvej sú traja podpredsedovia pre kraj zbytoční. „Zvlášť keď nemajú prakticky žiadne kompetencie a sú iba komparzistami. V súčasnosti, keď celý svet rieši ekonomickú krízu, my máme troch podpredsedov samosprávneho kraja, čo nie sú malé peniaze. Každý berie polovicu z predsedovho platu, myslím si, že je to úplne zbytočné,“ dodala Burdová, ktorá pred časom tiež zastávala funkciu podpredsedu kraja.

Nový zástupca predsedu NSK Horváth s jej slovami nesúhlasí. „Každý z troch podpredsedov má určité kompetencie, ktoré mu pán predseda určil. Predpokladám, že kontinuálne aj ja dostanem určité kompetencie a zodpovednosť aj pred zastupiteľstvom, aj pred predsedom NSK,“ skonštatoval.
 

Vyberte región